Seneste nyt om aktiviteter, information og historier fra vores hundeliv.
Jagtlivets Alvar har været til svensk eftersøgsprøve
Jagtlivets Alvar har været til svensk eftersøgsprøve. Petter skriver, "I weekenden var Alvar og jeg på den første delen af det svenske “Jaktprov" det samma som Bård och Alba var på før nogle måneder siden. Alvar fik 8 af 10 på vand (kastet and på vand), og 9 ag 10 på land (slæbet and 100m i skov)".
Stort tillykke til Petter og Alvar.
23. oktober
Jagtlivets Abbe har bestået Vand & Slæb
Jagtlivets Abbe har bestået vand og slæb apportering, VSA. 25 points og et godt resultat er i bogen.
Stort tillykke fra Kennel Jagtlivet.
15. september 2024
Jagtlivets Alvar har bestået avlstest AT/HZP
Jagtlivets Alvar har gjort det super flot ved avlstest AT/HZP ved Korsør. Superflotte 148 points for en unghund på bare ét år er imponerende.
Stort tillykke fra Kennel Jagtlivet til Petter og Alvar.
15. september 2024.
Jagtlivets Alba har været på udstilling med flot resultat
Jagtlivets Alba har været på sin første udstilling. Det gik super flot med højeste præmiering ved, 1. placering, Excellent med CK (champion kvalitet), bedste junior, bedste tæve, BIR (bedst i racen). Ved SKK international udstilling, Gimo Höst, Uppsala. Et super flot resultat og meget flot kritik af dommeren.
Kritik
"Lovely presentation Beautiful head and expression Nice dark eyes Lovely body Nice size Nice height Lovely ribcage Nice tailset and legs Nice movelment Showed well Domare: MULDOON JOHN"
Stort grattis til Susanne, Bård og Alba.
14. september 2024
Jagtlivets Alvar har været på udstilling
Ved DKKs Specialklubudstilling i Roskilde fik Alvar en fin bedømmelse på udstilling. Det blev til præmieringen Very Good i junior klassen. Stort tillykke til Petter og Alvar.
7. september 2024.
Bestået tredje DJ’s udvidet apportering
Frigg og jeg bestod for tredje gang i sommer DJ’s udvidet apporteringsprøve. Denne gang en veltilrettelagt prøve i Stenlille Jagtforening. Igen lille point træk med 228 af 232. Samlet var der to som fik fuldt hus. Frigg blev således tredje bedst.
Resultatet betød en invitation til Danmarks Jægerforbunds Forbundsmesterskaber 2024 i udvidet apportering! Desværre måtte vi takke nej til invitationen grundet fuld kalender.😒
Tænker det bliver sidste prøve inden jagtsæsonen. Men hvem ved? 🤷🏼
11. august
Jagtlivets Alvar består JET1
Albas bror, Jagtlivets Alvar på 11 måneder følger op med et godt resultat med bestået JET1 i dag. Stort tillykke til Petter Harald Åttingsberg og Alvar.
Petter skriver: ”Er meget stolt over Alvar. Han bestod i dag JET1! Så fedt at se ham arbejde, om end lidt for engageret nogle gange. Der var dog to bemærkninger i kritikken. Og den ene var “Meget sjusket app”. Det kan altid diskuteres, mitterdelen var sjusket, resten var perfekt:)))))”.
Kæmpe grattis til Petter!
28. juli
Jagtlivets Alba har været til svensk eftersøgsprøve.
Bård Myrnes har med Jagtlivets Alba været til svensk eftersøgsprøve på land og vand. Det blev til max points i begge discipliner og bedste unghund på prøvedagen.
Bård skriver:” Det gikk riktig bra för Alba på dagens eftersöksprov. 10/10 på spår och 10/10 på vatten. Hon blev premierat med bästa spår och bästa vatten i UKL (4 startande ekipage). Kul at det gikk så bra! Motiverande inför hösten.” Læs om prøveresultat her.
Kæmpe grattis fra Kennel Jagtlivet👏🥳
27. juli
Til udvidet apporteringsprøve
Vi har været til DJ’s udvidet apporteringsprøve ved Gislinge. Det er gået godt med mindre point træk på hårvildt og resultatet 224/232 points. Vi taber i alt to point for omstart på ræv som omregnes til 8 points som samlet bliver til 224. Kun to hunde fik max, hvilket betød at Frigg blev placeret på en delt 3. plads på prøvedag fordelt på points.
14. juli.
Prøvedag i dag - Jagtlivets Abbe bestod apporteringsprøve
Frigg var på DJ’s udvidet apportingsprøve på Gunderslevholm Gods og bestod med 214 af 232 points. Max på ræv/kanin og på fuglebanen, men på vandet kom et tab.
Jagtlivets Abbe på 10 mdr. var til SJD’s apporteringsprøve i Videbæk og bestod med 27 af 30 point. Super flot. Tillykke til Lise Bang Bækdal og Abbe.
29. juni
Jagtlivets Abbe på udstilling
Jagtlivet har været til udstilling i Vissenbjerg og gjorde det flot med en præmiering som 3. bedste junior hanhund og et Very Good. Du kan læse kritikken her.
Du kan se Abbe og Lise arbejde op til prøven her.
10. juni
Om ro, kontakt og opmærksomhed
Få ro på dig selv, og på din hund!
I kender det sikkert, du står til træning med hunden. Den er lidt for livlig, alt for optaget af alle de andre hunde, fokuseret på at skulle lugte til jorden, til andre hunde, eller virker bare alt andet end fokuseret på dig.
Hvad skal jeg gøre, tænker du!?
Jeg oplever ofte ekvipager, hvor der er for lidt ro på hunden, at der er for mange kommandoer fra føreren i forsøget på kontakt. Frustration hos føreren, som ikke oplever, at hunden hører efter, og som igen fører til endnu flere kommandoer til hunden. Og hunden reagerer ikke på overfloden af kommandoer!
Ro på
Ro på din hund er helt grundlæggende nødvendig for, at du kan få den kontakt og opmærksomhed, som skal gøre hunden i stand til at forstå og reagere på den opgave, du giver den.
At du formår at få ro på din hund kræver også, at du har ro på dig selv. Hvis du er helt oppe og køre, så bliver hunden det også! Så du skal være rolig og afslappet. Lad være med at komme med en masse kommandoer, eller tale, som ikke hjælper hunden til ro! Vær afdæmpet og vise hunden, at vi skal være rolig. Klap og klø den, med beroligende stemmeføring.
Ved træning eller jagt laver jeg ofte øvelsen, at sætte eller dække hunden af med rolig stemme, og gå nogle få skridt fra hunden. Det gør det også lettere for hunden, at holde din kontakt, at I kan se hinanden. Træn ro på, ved ikke at lave andet end at sidde eller ligge ved siden af dig eller på lidt afstand.
Knyt tæt kontakt
Kontakt. Uden kontakt er det svært at få hunden til at følge din vilje! Derfor er det selvsagt vigtigt dagligt at træne kontakten.
Jeg vil gerne have en hund, der opsøger mig, og som søger min kontakt. Når du arbejder med hvalpen eller unghunden, så er kontakten og træning med kontakt noget af det vigtigste.
Den helt klassiske øvelse er at have unghunden siddende tæt foran dig, hvor du har lukkede hænder med en godbid på begge sider af hundens hoved. Hunden vil kigge eller opsøge hånden med godbid, men i det øjeblik den kigger på dig, giver du en godbid fra den ene hånd. Det træner du igen og igen. Når du får øjenkontakt, får hunden godbid og afdæmpet ros. Efterhånden kan du have hænderne på ryggen, og med øjenkontakt, godbid og ros. Du kan bevæge dig baglæns, så hunden følger efter, og med øjenkontakt, godbid.
Når disse øvelser fungerer, så sæt hunden af, og gå nogle skridt væk. Med øjenkontakt, gå frem til hunden og giv en godbid. Siden, når du laver forskellige øvelser på afstand, når hunden søger øjenkontakt, giver du en afdæmpet ros; “dygtig”, eller hvad du nu belønner med verbalt.
Få opmærksomhed
Når du har kontakt med hunden, så kan du give hunden opmærksomhed på en given opgave. Skal den apportere, så skal du med din positur og håndmarkering vise, vær klar, lige om lidt sender jeg dig frem efter apportemnet.
Med en indlært opmærksomhed på den kommende kommando og opgaver, vil hunden sidde i spænding og iver, ventende på din kommando, - du har hundens fulde opmærksomhed!
Derfor skal du med din træning sigte efter, at give din hund tryghed og rutine i dine kommandoer og den opgave der følger. Dine signaler og kommandoer skal være tydelige og genkendelige for hunden, så den ikke er i tvivl om, hvad du vil have den til.
Med en god kontakt er det let at få opmærksomheden mod den opgave, du giver hunden. Er hunden sikker på opgaven, og den er klar over, hvad du signalere er på vej, f.eks. at apportere dummy på vand, - så har du hundens fulde opmærksomhed!
Så når du omgås og arbejder med din hund, tænk på, at få ro på, skab kontakt, og give opmærksomhed på den kommende opgave. Så får du helt sikkert mere ud af din træning, og du kan forberede din hund på jagtlivet.
10. februar 2024
Alvar på udstilling - en særdeles lovende baby
Petter og Alvar til sin første udstilling. Stiller op i babyklassen og præmieres SL, BIK - særdeles lovende, bedst i klassen Baby. Ved DMK landsudstilling i Gelsted. Stort tillykke.
3. februar 2024.
Alle hvalpene har fundet deres familie
Alle hvalpe er reserveret. Vi er rigtigt glade for, vi har fået afsat alle hvalpene til familier med jagt for øje, som har gode erfaringer med jagthunde, og at de fleste kender til racen.
Vi er helt sikker på, at hvalpene kommer til gode familier.
Der bliver afhentning af de første om bare én uge.
8. oktober 2023.
Om skudrædhed
Nogle af hvalpekøberne har spurgt til skudrædhed og om tilgange til at undgå det.
Jeg vil gerne dele mine synspunkter på emnet velvidende, at det er et emne med mange forskellige holdninger og forståelser af sammenhænge.
Efter hvad jeg kan læse mig til, så er det yderst sjældent, at hvalpe fødes skudrædde. Der er naturligvis hunde som kan være mere sensitive over for støj som raketter, grydelåg eller anden pludselig støj. Men som alt andet, så kan vi ruste hundene til at håndtere pludselige hændelser og støj uden at det skal sætte en angst og en flugtadfærd i dem.
Som kennel gør vi noget ud af at starte hvalpenes liv med at kunne tackle det der rammer dem. Støj som bare er noget i miljøet omkring dem, som kan kræve opmærksomhed, men som ikke skal skræmme dem. At det er ok, at det ikke er farligt.
Jeg har aldrig haft en skudræd hund. Lottes Saga oplevedes som skudræd på sin første jagt, men efter første såt fandt hun ud af, at der var vildt i skoven, og så var skyderiet underordnet. At hun på første såt søgte til Lotte var højst sandsynligt på grund af de mange nye ting, med løbende hunde, råbende jægere, flaksende fuglevildt og skud.
Hvad gør jægeren galt?
Jeg kender naturligvis til jægere som har fået skudrædde hunde. Det gør I sikkert også. Jeg kender også til jægere som efter første skudrædde hund, også får den næste skudrædde hund! Så er det jeg tænker, hvad gør jægeren galt?
Og det er nok her, at min overbevisning om håndtering af skudrædhed rodfæstes. Det er helt afgørende hvad vi gør for, at få en hund der med tryghed og rutine kan håndtere jagt situationen med skud, mange hunde, råbende jægere og megen vildt.
Vi træner vores hunde til med sikkerhed, ro og rutine, at håndtere de situationer vi sætter den i. Om det er i hjemmet, på gaden eller på jagt. Det er for mig målet med jagthundetræning og -dressur.
Derfor skal vi som ved al anden træning gå varsomt til værks, når vi skal præge ro og sikkerhed i hunden for jagt situationen med skud.
Hvad gør jeg?
Som nævnt har jeg ikke haft skudrædde hunde. Så jeg kan ikke kloge mig på hvad man ikke skal, men kan nævne hvad jeg gør, som jeg mener ruster mine hunde til jagt situationen.
Når jeg skal introducere unghunde ( jeg mener unghunden, ikke hvalpen!) for skud, så skynder jeg mig langsomt. Det sker ikke over en weekend. Ved allerførste såvel som ved de følgende skud, vil jeg gerne lave en god situation, hvor jeg har unghundens fulde opmærksomhed med en ruskeleg eller kastet apportemne, med stor appel og lyst, så hunden er ivrig og viser lyst og motivation mod mig og opgaven. I denne situation beder jeg hjælper afgive haglskud på afstand. Gerne 300 meter til start. Når skuddet lyder, roser jeg og viser begejstring. Skuddet kan gentages, men heller ikke mere.
Hele situationen kan gentages nogle dage senere. Hvis hunden ikke lader sig mærke af skuddet, kan afstanden halveres. Igen, bare et par skud. Lad der gerne gå et par uger inden du forsøger igen.
Har man siden mulighed for, at træne f.eks. apporteringsøvelser som hunden mestrer i nærheden af skydebane, eller hvor der afholdes hagljagt, så er det også god tilvænning af skuddet. Vigtigt er, at øvelserne er velkendte og indøvede. Skuddet bliver forstyrrelsen.
Alternativt melde dig til på et apporteringskursus i en jagtforening med henblik på apporteringsprøve. Her indgår træning af apporteringsøvelser med skud fra startpistol. Igen skudtræning under kontrollerede situationer, og hvor du kan få vejledning af instruktøren.
Men det er bare skuddet. Et endnu vigtigere fokus inden du tager unghunden med på hagljagten skal være, at du fjerner andre stressmomenter for hunden. Du skal have rustet din hund til at mestrer jagtdressuren og jagtsituationerne, så der er styr på vildthåndtering, dirigering, apportering, stop, indkald og alle de andre elementer der gør en god jagthund. Den meget intense oplevelse det er at være på jagt kræver, at jagthunden finder ro og sikkerhed i alle elementer af jagt oplevelsen, herunder også skud.
I øvrigt, jeres hunde har hørt skud! Sidste weekend var nabojægerne på jagt. Så hvalpene hørte skud på en afstand af 0,5-1 km. Det bemærkede hverken hvalpene eller Lotte. Så Lotte er ikke skudræd!
Vi er af den opfattelse, at hvalpene fra Kennel Jagtlivet er godt rustet til, at I kan fortsætte dressur og træning og få en god jagthund til jeres jagtliv.
Her et par link om skudrædhed:
https://magasin.mitjagtblad.dk/mit-jagtblad-nr-33/undga-en-skudrad-jagthund
https://netnatur.dk/tilvaenning-af-hvalpen-til-skud/
https://jvv.dk/er-din-hund-blevet-skudraed/
Jeg deler nødvendigvis ikke alle synspunkter i disse artikler, men det kan være I kan bruge noget af det.
8. oktober
De fleste hvalpe er reserveret - én tilbage.
Vi har haft flere hvalpebesøg den seneste uge, og 8 er nu reserveret, bare én hanhvalp er tilbage. Det betyder, at alle tævehvalpe afsat. Så ønsker man en tæver, kan man komme på venteliste, om nogen måtte springe fra.
Den dejlige hanhvalp Alvar savner en familie, men mon ikke den kommer!
25. september 2023
Hvalpene er nu tre uger…
Hvalpene er nu tre uger og har det godt. De skal over de næste dage introduceres for fast føde. De får udblødt tørfoder og barf. Barf er råfoder, som vi benytter til alle vores hunde.
Om råfoder:
Vaisto® Puppy Lyslilla
GRIS-KYLLING-KALKUN. MUSH Vaisto® Puppy lyslilla (gris-kalkun-kylling) er et fuldfoder til hvalpe. MUSH Vaisto® Puppy lyslilla er udviklet til aktive hundehvalpe der stadig vokser i højden. Ben 10 %, lever 5 %.
Mad som hunden er skabt til at spise – råfodring har aldrig været mere enkelt! Bare tø op og server.
- MUSH Vaisto® – et komplet fuldfoder
- Kød, ben og organer fra tre forskellige dyr sikrer variation og mange forskellige aminosyrer samt mineraler.
- Genlukbar pose og smarte kødboller på 25g stykket – enkle at portionere!
- Findes også i storkøb: 10 kg kasser med ca. 41 stk. miniblock á 245g.
- Produkterne er 100 % naturlige. Ingen tilsætninger, konserveringsmidler eller fyldstoffer.
- Produkterne er råfrosset, hvilket bevarer de naturlige næringsstoffer.
Ingredienser: Gris 38 % (kød, lever, ben, hjerte, lunge, brusk), kalkun 28 % (kød, ben, brusk) kylling 26 % (kød, kråse, hjerta, ben, hud, brusk), grøntsager og olier 8 % (spinat, broccoli, salat, koldpresset solsikkeolie), æg < 1%.
9. september 2023